Повече обвинителни актове, внесени в съда, и по-голям брой постигнати осъдителни присъди отчете Окръжната прокуратура в Силистра за 2023 година

22 Март 2024 г.

На отчетното годишно събрание на Окръжна прокуратура – Силистра, прокурор Теодор Желев – заместник-административен ръководител на структурата, направи анализ на изминалата 2023 година и отчете резултатите от дейността на магистратите от съдебния регион. Гости на събитието бяха прокурор от Рърховната прокуратура Димитър Хаджийски, и.ф. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов, представители на Окръжен, Районен и Административен съд в Силистра, директорът на териториалното звено на ДАНС, представители на Областната дирекция на МВР и ГПУ.

В началото на своя отчет прокурор Желев изведе ясно очерталата се през последните години тенденция за увеличение в общия обем на прокурорската дейност. За периода от 2021 година до 2023 година работата на прокурорите и следователите в Силистра се е увеличила. Остава изключително висок процентът на решените в едномесечен срок преписки - 99,86%, от общо наблюдаваните по следствения надзор 3613. Спад се отчита в тази бройка спрямо 2022 година, когато те са били 3710.

Леко повишение се отчита в наблюдаваните досъдебни производства през 2023 година, когато те са били 2055. За сравнение през предходния отчетен период са били 2004. На окръжно ниво са наблюдавани 209 от тях, а 1846 са наблюдаваните на районно ниво. През изминалата година са наблюдавани 153 бързи производства. Всички разследвания са приключени в законоустановените срокове, за 2023 година няма просрочени дела – тенденция, която Окръжна прокуратура – Силистра се стреми да поддържа.

Значителен ръст в образуваните дела в съда за 2023 година отчита Окръжна прокуратура – Силистра – 520. За сравнение през 2022 година са били 498. Обвинителните актове, внесени в съда, са 325, предложенията за споразумения - 110, и 87 са предложенията по чл.78а НК за освобождаване от наказателна отговорност. И по трите показателя се отчита увеличение.

Съдебните решения по прокурорски актове за 2023 година са 544. Постановени са съдебни решения по 336 от внесените обвинителни актове. С постановяване на осъдителна присъда по тях са приключени 102 дела. Приключили със сключване на споразумение са 110 дела. С решение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание са решени 98 дела.

През изминалата година са получени за изпълнение влезли в сила присъди и определения срещу 519 лица, като се отчита леко завишение в сравнение с предходната. 69 лица са осъдени с ефективни присъди „лишаване от свобода“, в 281 дела присъдите „лишаване от свобода“ са отложени с изпитателен срок, 40 души са получили наказание „пробация“, а на 293-ма е наложена „глоба“.

Заместник-окръжният прокурор Теодор Желев очерта и основните приоритети в работата на Окръжна прокуратура – Силистра за настоящата година. Сред важните цели, които стоят пред магистратите, остава постигането на още по-високо качество и ефективност в работата им за обезпечаване спазването на закона, защита интересите на гражданите и държавата. Прокурорите в региона ще продължат да работят за срочност на разследванията, недопускане на неоправдано забавяне в решаването на преписките и делата и постигане на добри резултати в съдебната фаза.

За целта Окръжна прокуратура – Силистра ще продължи да полага усилия за запазване  на добрата комуникация и ефективна съвместна дейност с регионалните структури на МВР, ДАНС и държавните контролни органи. Налице е потенциал в развитието на междуинституционалното сътрудничество с оглед използването му като ресурс за постигане на общите цели, а именно опазване на обществения ред и сигурността на гражданите.

И през 2024 година прокуратурата в Силистра ще продължи да бъде открита пред обществото чрез провеждане на балансирана медийна политика и своевременно осведомяване на гражданите за същинската прокурорска работа – за започнали досъдебни производства с обществен интерес, постановени прокурорски актове по значими случаи, внесени в съда дела.

В заключение прокурор Желев подчерта, че утвърждаване авторитета на институцията чрез високо компетентна, последователна и активна работа е една от важните задачи пред всеки един прокурор и следовател в региона. Той пожела на всички тях още повече професионални успехи през настоящата 2024 година.