Активна дейност за подобряване на комуникацията с различните обществени групи и подобряване на взаимодействието с гражданите с цел превенция отчете Окръжна прокуратура – Добрич за 2023 година

20 Март 2024 г.

Отчетно събрание на Окръжна прокуратура – Добрич събра днес прокурори и следователи от областта. Гости на представянето на резултатите от дейността на структурата бяха прокурор Ваня Несторова от отдел „Аналитичен“ при Върховната прокуратура, прокурор Свилена Костова от Апелативна прокуратура – Варна, заместник-председателят на Административен съд Любомир Генов, Юрий Печански – и.д. директор на ТД НС - Добрич, директорът на ОД на МВР - Добрич старши комисар Цветан Пировски. Заместник-окръжният прокурор на Добрич Златко Тодоров представи пред присъстващите доклад – анализ за постигнатото през изминалата 2023 година.

Той обобщи накратко статистическите данни относно работата на прокурорите с месторабота в прокуратурите в региона. През 2023 година те са работили по общо 4 026 преписки по следствения надзор и 4 939 досъдебни производства, участвали са в 3 172 съдебни заседания по наказателни, административни, търговски и граждански дела. За сравнение през 2022 година преписките са били 3 879, досъдебните производства - 4 585, а делата, в които са взели участие са били 3 082. Ясно се вижда ръст по всички тези показатели и следователно

Заместник-окръжният прокурор очерта трайно висок дял на решените през годината от прокурорите преписки спрямо наблюдаваните – 97,79%, с процент повече от предходния отчетен период, и определи тази тенденция за нарастване на броя им като положителна.

През 2023 година са образувани 2 080 досъдебни производства или с 52 досъдебни производства по-малко в сравнение с 2022 година. През годината прокурорите в областта са работили по 552 бързи производства. Този показател бележи спад спрямо предходния отчетен период с 20,99%, но приложението на ускорената форма на разследване, която е пряко свързана с постигане на бързина в наказателното правораздаване, има положителен ефект не само във връзка със срочността, но и по отношение на генералната превенция. Поради тази причина остава приоритетно използването й във всички случаи, когато това е законосъобразно.

В тригодишен период се наблюдава постепенно увеличаване на броя на внесените актове в съда - обвинителни актове, предложения за споразумения и постановления с предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Внесените в съда прокурорски актове през 2023 година са 832, като се наблюдава незначително увеличение с 2 акта спрямо 2022 година. От тях 267 са обвинителните актове, 493 са споразумения и 72 са постановления с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание (чл.78а НК).

На съд са предадени общо 877 лица. Трайно висок е запазен делът на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила съдебен акт. Броят на лицата с влезли в сила осъдителни и санкционни съдебни решения през 2023 година е 819.

През 2023 г. в съдебния район са наблюдавани 7 досъдебни производства, свързани с дейността на организирани престъпни групи, 49 досъдебни производства, свързани с т.н. корупционни престъпления, общо 73 досъдебни производства за престъпления против паричната и кредитна системи - изготвяне, прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични знаци и кредитни карти, ръководени са 79 дела за извършени данъчни престъпления.

Налице е увеличение в броя наблюдавани разследвания на престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. През 2023 година те са били общо 473, а през 2022 година са били 418. От всички наблюдавани през отчетния период дела с предмет наркотични вещества, през периода са приключени 328, което е 69,34% от общия брой.

По време на анализа, акцент бе поставен върху активната дейност на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич за подобряване на комуникацията с различните обществени групи – ученици, пенсионери, жители на малки населени места и други. През 2023 г. говорителите на двете структури организираха и проведоха поредица от срещи с граждани от различни възрастови групи. Подрастващите бяха запознати със структурата и дейността на органите на съдебната власт, респективно с функциите и правомощията на Прокуратурата, както и с основните им конституционни права и задължения като граждани на Република България. Освен това с ученици от 11 и 12 клас бяха проведени срещи, на които бе поставен въпросът за управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Децата бяха запознати с действащата нормативна уредба и получиха брошури с информация за влиянието на алкохола и наркотичните вещества върху организма и способността на водача правилно и адекватно да възприема пътната обстановка.

Темата на срещите с хората в пенсионна възраст беше свързана с телефонните измами и тяхното противодействие. Участниците в тях бяха запознати с най-често срещаните сценарии, които телефонните измамници използват, за да въведат в заблуждение своите жертви, както и с начините, по които да реагират в подобни ситуации. Гражданите получиха и предварително подготвени за целта брошури, в които се съдържа ценна информация относно спецификата на посочените престъпления. Важно е да се отбележат постигнатите резултати от тези срещи, а именно нито едно образувано досъдебно производство за телефонна измама в периода м. май – м. декември 2023 година.

Окръжна прокуратура – Добрич и Районна прокуратура – Добрич проведоха две съвместни срещи с представители на местната власт през изминалата година  – кметове на общини, областен управител и зам. областен управител, които също доведоха до положителни резултати. Бяха осигурените защитени жилища на територията на област Добрич за извеждане на пострадали от домашно насилие от домовете им, както и места, на които да бъдат съхранявани за известно време отнетите по реда на НПК моторни превозни средства във връзка с последните изменения в НК.

За финал заместник-окръжният прокурор Златко Тодоров очерта и приоритетите в дейност на структурата за настоящата 2024 година. Един от основните такива остава затвърждаването на авторитета на прокуратурата, произтичащ и от осигуряването на справедливост за гражданите - да се укрепи чувството и всеки един, че е защитен от държавата и закона. Стремежът към въздаването на справедливост следва да бъде ръководното начало за всеки един магистрат, но следва да е съобразено и с правилното прилагане на закона, а не да се осигурява справедливост на всяка цена. Тази справедливост следва да се осигурява в разумни срокове, поради което прокурорите от Добрич и региона ще продължат да работят за намаляване срока на разследване с оглед ускоряване налагането на наказание за извършено престъпление.