Окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов изрази удовлетворението си, че през изминалите две години в региона всички тежки посегателства над личността и собствеността са намалели значително, в интервю за Телевизия Шумен

20 Февруари 2024 г.

Интервю на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Шумен – окръжен прокурор Орлин Куздов за „Телевизия Шумен“, на живо в предаването „В обедната почивка“

15 февруари 2024 година

Водеща: В студиото вече е окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов. Здравейте и добре дошъл! Много работа има Прокуратурата традиционно, но 2023 година как бихте я обобщили? Беше ли тежка за Вас от гледна точка на работата?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Здравейте на Вас и на Вашите зрители!

Шуменските граждани, както и тези в окръга, следва да са спокойни, че се отбелязва спад на тежките посегателства. За втора поредна година в Окръжната прокуратура не е регистрирано дело за умишлено убийство, като говорим за 2022 година и за 2023 година. На районно ниво, за същия период от две години, не са регистрирани тежки посегателства срещу личността като блудства и изнасилвания. Има спад в престъпления като грабежи, което може да се види и в статистическите данни. Квалифицираните грабежи, които през 2022 година са били седем, през 2023 година са три. Грабежите без квалифициращ състав по чл. 198 от НК също са намалели от седем досъдебни производства, които са внесени в съд за 2022 година, на два за 2023 година.

Водеща: А какво се случва по отношение на пътната безопасност?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Статистиката тук показва, че нововъведеният текст за отнемане на автомобили или присъждане на тяхната равностойност в лева след употреба на алкохол над определена конценртация или наркотични вещества действа. За 2022 година Районната прокуратура по ал. 3 на чл. 343б от НК е внесла 53 дела, а през 2023 година делата са само 39. Следва да отчетем, че тази мярка работи много добре. Вече има и съдебни решения за отнемане на МПС, откакто действа мярката 34 автомобила са отнети в полза на Държавата или е присъдена тяхната левова равностойност.

Водеща: Последния път, когато ми бяхте на гости, бяхме говорили, че трябва да се завишат наказанията в тази посока, защото става пандемично – хората да излизат на пътя пияни или с наркотици. Знам, че това е акцент във Вашата работа през последните години, но по отношение на наркотиците, като че ли там нещата все още са безкрайно тежки.

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Както вече казах, мярката, въведена и касаеща шофирането след употреба на наркотици, според мен работи и трябва да й се даде още малко време. Все още обществото не е свикнало с нея, защото тя действа от съвсем малък период от време. Още няколко години трябва да минат, за да може да се справи обществото. А това ще рефлектира и върху другите престъпления, свързани с наркотици - държане и придобиване на наркотични вещества с цел разпространение. Консуматорите ще бъдат сведени до по-малък кръг.

Водеща: Може би, ако се изчистят противоречията по отношение на дрегерите за тестване за наркотични вещества, ако се намери някакъв по-добър начин?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Важно е да отбележим, че много по-бързо излизат резултатите от кръвните тестове, което е още един плюс в правилната посока.

Водеща: Какви са делата, по които най-често, са работили прокурорите от Шуменската Окръжна прокуратура?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Това са дела, свързани с наркотични вещества, както и дела, свързани с културно-историческото наследство. Това са едни от най-многобройните внасяни в съда дела. Продължават да бъдат приоритет и данъчните престъпления, за които също се внасят доста дела в съда. Пак ще повторя, че тежките посегателства срещу личността за две години липсват. За две години, пак казвам, нямаме нито едно умишлено убийство. Има общо два случая квалифицирани като убийство – един през 2022 година и един през 2023 година.

Приоритет на прокуратурата винаги е било и домашното насилие. Може да се посочи, че според статистиката за 2022 година колегите от Районната прокуратура са имали 9 обвинителни акта, внесени в съда. Това са дела, които са били решени в съдебна фаза, а не такива, по които се е работило от Прокуратурата. За 2023 година делата са 8. Има устойчивост на този вид престъпления, но пък осъдените лица за 2022 г. са били 5 с влезли в сила присъди, а през 2023 г. те са 7.

Водеща: Какви са наказанията за домашно насилие?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Те са такива, каквито законодателят ги е въвел. Аз считам, че те са достатъчни с оглед постигане на функциите по чл. 36 от НК, т.е. постигане на общата и индивидуалната превенция. Не би следвало да се интервенира в по-голяма репресия, която да се получава.

Водеща: Защото, след случая „Дебора“ сигналите в цялата страна се увеличиха многократно. Разбирам разликата между сигнали и дела, но при нас случи ли се подобно нещо или ще го видим в последствие?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: При нас в Шуменския съдебен окръг такива данни няма. Такива тежки посегателства, каквото беше това в Стара Загора, в град Шумен и околностите не сме констатирали за последните две години. Аз мога да коментирам този период, в който аз съм бил административен ръководител на Окръжната прокуратура, разбира се.

Водеща: Казахте, че грабежите са намалели. На какво отдавате това? Тези посегателства в малки населени места не бяха прецедент.

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Най-вероятно, натрупаната добра работа, както на полицейските органи във времето и тяхното присъствие, така и на добрата работа на прокурорите, за да могат определени групи от лица, които се занимаваха с тази дейност, да бъдат разследвани, с внесени обвинителни актове и законосъобразно осъдени и към настоящия момент да се намират в местата за лишаване от свобода.

Водеща: А натоварени ли сте много? През годините винаги сте били сериозно натоварени в Прокуратурата?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Престъпността, особено тежките посегателства срещу личността, вече казахме, че намаляват. Това намалява в известна степен и нашата натовареност. Към настоящия момент е в едни нормални граници, тъй като и кадровият дефицит на окръжно ниво е преодолян. Почти запълнен е щатът за прокурори в Окръжна прокуратура – Шумен – девет са те. В Районната прокуратура все още има дефицит, но с последните действия по завръщане на командировани прокурори по разпореждане на и.ф. Главен прокурор, нещата вече са на едно добро ниво.

Водеща: Върху какво ще акцентирате в работата си през тази 2024-та година? Продължава ли засилената кампания за предотвратяване разпространението на наркотици?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Това ще е един от акцентите. Тази година ще се постараем да запазим резултатите от 2023 година, особено по отношение на тежките посегателства. Кражбите няма как да изкореним напълно, те се случват, но и разкриваемостта при тях е най-голяма. Ще се продължат усилията и по усъвършенстване на нашата работа чрез участия в повече семинари. Ще продължат и лекциите, които се изнасят на разследващите полицаи, от прокурорите от окръжното ниво за най-различни видове престъпления, както и за процесуалните действия, които се следват. Стигнали сме до едно ниво, при което квалификацията трябва да се надгражда.

Водеща: При Вас има и промени непрекъснато, допълнения?

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Тези промени не зависят от нас, а от законодателя. Дали са добри или лоши, това е въпрос, който времето ще покаже. Ние трябва да сме в крак с тези промени.

Все още материалното законодателство е доста остаряло. Като материален закон Наказателния кодекс е от 1968 година, Наказателно-процесуалния кодекс е от 1970 година. В тази посока считаме, че трябва да се работи доста усилено. Това е работа на Министерство на правосъдието, както и на Народното събрание. Не е работа на магистратурата. Ние прилагаме закона такъв, какъвто е. И както са казали римляните: „Лош закон, но закон.“

Водеща: Господин Куздов, да Ви пожелая да бъде много продуктивна работата Ви и през тази година. Благодаря Ви за това участие!

Окръжен прокурор Орлин Куздов: Благодаря Ви и аз!

Видео