След успешно реализираните през 2023 година срещи си с ученици от града и областта прокурори от Окръжна и Районна прокуратура - Добрич отново тръгнаха по училищата

16 Февруари 2024 г.

След успешната кампания през 2023 година и реализираните множество срещи с ученици от град Добрич и региона прокурорите Милена Любенова и Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в града, започнаха отново посещенията си в учебни заведения.

Първата им среща бе с ученици от 8, 9 и 10 клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в град Генерал Тошево. Магистратите ги запознаха с ролята и мястото на Прокуратурата в структурата на Съдебната власт в страната, както и с основните функции на прокурорите, с техните правомощия, отговорности и значението на работата им. Децата получиха ценни съвети за избора на тази професия и разказ от първо лице за предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят прокурорите.

По време на разговорите, бяха засегнати и други актуални за подрастващите теми като престъпленията, свързани с наркотични вещества – държане, употреба, разпространение, управление на автомобил след употреба на забранени субстанции. В контекста на темата им бяха обяснени разликите между административно нарушение и престъпление. Дадени бяха множество примери.

Учениците бяха запознати и с темата за безопасния интернет и защо е важно да бъдат изключително внимателни с кого и как общуват във виртуалното пространство. Те получиха съвети как да се предпазят от проблеми и къде да сигнализират за всеки случай на притеснение или тормоз онлайн.

С изключително внимание децата слушаха лекцията, задаваха своите въпроси свободно и провокираха дискусии по важните за тях теми.