Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна и определи „задържане под стража“ за 34-годишен общински служител, обвинен за поискан и приет подкуп

15 Февруари 2024 г.

Окръжният съд във Варна уважи искането на Прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишен служител на Община Варна, привлечен към наказателна отговорност за поискан и приет от него подкуп посредством злоупотреба със служебно положение чрез изнудване. Прието беше обоснованото предположение, че К.Х. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и възможността той да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

Мъжът е задържан след акция, реализирана от служители на ГДБОП при МВР, на 13 февруари 2024 година. В него е намерена сума пари, предадена му като подкуп. В хода на разследването е установено, че той сам е поискал неследващ му се дар в качеството му на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба – да не издаде констативни протоколи за установено нарушение и да не подготви проект на заповед за събаряне на незаконно изградена тераса.

Работата по документиране и доказване на престъплението продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Определението на Окръжния съд подлежи на въззивен контрол от Апелативния съд в града.