Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност 34-годишен служител на Община Варна за поискан и приет подкуп посредством злоупотреба със служебно положение

14 Февруари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност 34-годишен служител на Община Варна за поискан и приет от него подкуп посредством злоупотреба със служебно положение – престъпление по чл. 302, т. 2, във връзка с чл. 301, ал. 1 от НК.

К.Х. е задържан след акция, реализирана от служители на ГДБОП при МВР, на 13 февруари 2024 година. В него е намерена сума пари, предадена му като подкуп. В хода на разследването е установено, че мъжът е сам е поискал неследващ му се дар в качеството му на длъжностно лице.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката такава - „задържане под стража“.

Работата по документиране и доказване на престъплението продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна.