Съдът определи „задържане под стража“ за 31-годишен мъж от село Стражец, обвинен за палеж на частен дом, по искане на Районна прокуратура – Разград

22 Януари 2024 г.

Районния съд в Разград уважи искането на Прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 31-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за палеж на частен дом. Прието беше обоснованото предположение, че Т.Р. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и възможността той да извърши престъпление или да се укрие, ако бъде освободен.

Мъжът е добре известен на органите на реда. Осъждан е многократно за различни деяния, сред които такива, извършени в условията на домашно насилие към родителите му. Последно е излежал ефективна присъда през ноември 2023 година.

В малките часове на 12 януари 2024 година Т.Р. пътувал до село в област Разград заедно със свой познат. Там живеела жена, с която обвиняемият съжителствал преди време в Германия. Връзката им приключила по нейно настояване и след като нееднократно жената станала обект на физическо и психическо насилие. Факт, за който свидетелства заповед за защита от домашно насилие, издадена от съд във Федерална Република Германия.

Въпреки изминалото време, Т.Р. решил да изпълни част от заканите си към жената. Пристигайки на адреса й, счупил стъкло на прозорец и предизвикал умишлен пожар. Точните щети от палежа ще бъдат установени след като станат ясни резултатите от назначените по досъдебното производство експертизи.

Определението на Районния съд подлежи на въззивен контрол от Окръжния съд в Разград.