Окръжният съд в Силистра уважи искането на Прокуратурата и остави в ареста мъжът, обвинен в разпространение на наркотични вещества през продължителен период от време

19 Януари 2024 г.

Окръжният съд в Силистра прие за основателни мотивите на Прокуратурата, изложени в искането за „задържане под стража“ на 29-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за разпространение на високорискови наркотични вещества при условията на продължавано престъпление, и определи най-тежката мярка за неотклонение. Съдебният състав се съгласи, че ако остане на свобода, Х.И. може да продължи да развива незаконната си дейност или да се опита да повлияе на хода на разследването. Освен това обвинението по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, предл. 2ро, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба в размер от 5 000 до 20 000 лева, се явява тежко по смисъла на НПК.

Противозаконната дейност на младият мъж е установена след продължително разследване, реализирано от служители на ОД на МВР – Силистра под ръководството на Окръжната прокуратура в града. В рамките на работата по случая са събрани доказателства, че 29-годишният мъж се е занимавал с разпространение на наркотични вещества през периода от ноември 2022 г. до януари 2024 година. В хода на разследването са установени петима души, на които Х.И. е разпространил наркотични вещества в общо седем сделки. Касае се преди всичко за разпространение на хероин и метамфетамин. Събраните доказателства показват, че младият мъж е развивал противозаконната си дейност много предпазливо и строго конспиративно.

Определението на съда подлежи на въззивен контрол от Апелативен съд – Варна.