Съдът в Добрич уважи като основателни исканията на Районната прокуратура и задържа под стража двама мъже – единият седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, а другият държал хероин и кокаин

18 Януари 2024 г.

Районният съд в Добрич уважи като основателни две искания за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми, внесени днес от Районната прокуратура в града. Единият е привлечен към наказателна отговорност за това, че управлявал автомобил след употреба на алкохол и наркотични вещества, а другият – за това, че държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества. Двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда.

35-годишният С.С. бил спрян за проверка вечерта на 17 януари 2024 година. При извършените от полицейските органи тестове било установено, че той е седнал зад волана след като консумирал алкохол и наркотични вещества. Техническото средство отчело концентрация от 5,02 промила алкохол в издишания въздух, а тестът за наркотици показал наличие на амфетамин и метамфетамин. Мъжът дал кръвна проба за химически анализ. Той е добре известен на органите на реда и последното му осъждане от 2023 година е за държане на наркотични вещества.

Другият задържан под стража - Д.К. (44 г.), също е криминално проявен и осъждан. През 2020 година получил присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца при строг режим и глоба в размер на 20 000 лева за разпространение на забранени субстанции. Той бил задържан след полицейска проверка на 16 януари 2024 година, като в него били намерени 11,75 грама хероин и 4,39 грама кокаин.

Определенията на съда могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд – Добрич.