Oкръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство във връзка с разкрита високотехнологична оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа и производство на марихуана

19 Септември 2023 г.

Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство във връзка с разкрита оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа, намираща се в провадийско село.

На 18 септември 2023 година, при планирани оперативни и процесуални действия, реализирани от служители на ОД на МВР – Варна и Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, е преустановена дейност по отглеждане на растения от рода на конопа, както и по добиване и разпространение на марихуана. В стара стопанска постройка в село Млада гвардия, община Ветрино, е установено, че се е помещавала високотехнологична оранжерия. Тя била снабдена с генератори за електрическа енергия, с осветителни тела и овлажнители за въздух, с вентилационни, климатични, поливни системи и всичко необходимо за отглеждането на растенията.

От мястото били иззети над 1000 стръка коноп в различен вегетативен стадий, както и 2 кг суха тревиста маса. След първоначалното изследване било установено, че се касае за марихуана.

Във връзка със случая е задържан 33-годишен мъж, за когото събраните до момента доказателства сочат, че е развивал дейността и е съпричастен към отглеждането и разпространението на забранената субстанция. Той е привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на наркотични вещества и за отглеждане на растения от рода на конопа. Предстои задържането му да бъде удължено до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура - Варна, както и внасяне в съда на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава.

Информация по темата дадоха окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и директорът на ОД на МВР в града старши комисар Андрей Ангелов в съвместен брифинг.

Действията по разкриването на оранжерията съвпадат с работата по издирването на противозаконно отнет автомобил от територията на град София, сигнал за което бил подаден на 31 август 2023 година. Случай, по който се води отделно досъдебно производство.