49-годишен мъж от Провадия е задържан във връзка с разследване на три измами в търговски обекти в Добрич

14 Септември 2023 г.

49-годишен мъж е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Добрич във връзка с извършени две измами и един опит за измама в търговски обекти, при които са нанесени имотни щети след въвеждане в заблуждение на служителите им. Деянията са извършени при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление. Н.А. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 211, във връзка с чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1, във връзка с чл. 29, ал. 1, букви „А“ и „Б“ от НК. Той е добре известен на органите на реда и прокуратурата, осъждан е общо 12 пъти, като в 10 от случаите е ставало дума за измами.

Мъжът е задържан на 13 септември 2023 година. Престъпленията, за които е привлечен като обвиняем били извършени в периода от 8 до 13 септември 2023 година. Н.А. влизал в търговски обекти, представял се за дистрибутор на тютюневи изделия и заявявал на служителите в тях, че собствениците им му дължат пари за минали или предстоящи доставки. В два от магазините успял да заблуди продавач-консултантите и да вземе от тях съответно 800 лева и 470 лева. В третия случай, останал само опит, поискал 1000 лева.

В хода на разследването станало ясно, че 49-годишният обвиняем действал по тази схема на територията на Добрич от април месец тази година. Предстои да се изясни неговата съпричастност към други случаи на подобни измами, извършени в града. Освен това, са събрани данни за идентични случаи, регистрирани в градовете Исперих и Шумен.

Работата по случаите продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Добрич. Предприети са множество действия за установяване на всички пострадали от измамната схема. По отношение на Н.А. ще бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража.