Тримата поданици на Кралство Нидерландия, привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство на наркотици, остават в ареста по искане на Окръжна прокуратура - Търговище

22 Август 2023 г.

Окръжен съд – Търговище уважи исканията на прокуратурата за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо трима поданици на Кралство Нидерландия, привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на прекурсори за високорискови наркотични вещества. Те остават задържани под стража.

Те бяха задържани при операция, реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура – Търговище, от служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР на 19 август 2023 година.

Край село Врани кон в община Омуртаг, в отдалечена от населеното място стара стопанска постройка, била разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Вътре имало изградена инсталация с голям капацитет за целите на производствения процес, както и битови помещения, пригодени за живеене. В помещенията са намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 кг. Към момента се знае, че лабораторията е започнала своята работа непосредствено преди специализираната операция.

Й.С. (48 г.) и М.Б. (36 г.) – членове на организираната престъпна група, били задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. К.Ф. (58 г.) – обвиняем за ръководенето на престъпната група, бил задържан в бургаско село.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Търговище. Назначени са множество експертизи.

Съвместната акцията на Прокуратурата, МВР и ДАНС идва много скоро след като изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха споразумение за съвместна работа по линия на производството и разпространението на наркотици.