Районна прокуратура – Варна ръководи две досъдебни производства за отглеждане на марихуана, разбити са две оранжерии край областния град

22 Август 2023 г.

Районна прокуратура – Варна наблюдава и ръководи две досъдебни производства за отглеждане на растения от рода на конопа, след като в хода на специализирана операция били разбити две оранжерии с марихуана. 
На 21 август 2023 година, в къща в село Долище, обитавана от 65-годишна жена, били установени добре оборудвани помещения, пригодени за отглеждане на марихуана. Иззети били общо 367 растения в различен стадий на растеж, както и високотехнологични лампи, системи за климатизация и вентилация, влагоабсорбатори, машина за обработване на „готовата продукция“, множество торове и препарати. 
В същия ден били извършени процесуални действия – претърсване и изземване, в имот в село Приселци. В гараж към къщата, използвана от баща (69 г.) и син (36 г.) също била установена оранжерия за марихуана. Иззети били общо 124 стръка от същото растение, както и техника и съоръжения, спомагащи отглеждането им.
Към момента във връзка със случаите е установена съпричастността на две лица, като се изяснява и ролята на трето. Има данни, показващи връзка между оранжериите.  Този детайл ще бъде изяснен в рамките на двете разследвания. 
И към момент, под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Варна, продължават действията по доказване и документиране на престъпленията. Предстои анализ на събраните доказателства с оглед определяне на точната квалификация на деянието, както и привличане към наказателна отговорност.