20 Август 2023 г.

Трима поданици на Кралство Нидерландия са задържани за 72 часа и привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство на наркотици, след операция под ръководството на Окръжна прокуратура - Търговище

Сподели

Окръжна прокуратура – Търговище ръководи разследване във връзка с разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества в село в областта. Трима поданици на Кралство Нидерландия са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества. Те са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор, като предстои в съда да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо от тях в следващите дни.

Операцията е реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура от служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР на 19 август 2023 година. В село Врани кон, община Омуртаг. В отдалечена от населеното място стара стопанска постройка, била разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Вътре имало изградена инсталация за целите на производствения процес, както и битови помещения, пригодени за живеене.

Двама от обвиняемите са задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. Третият е задържан в бургаско село, като събраните до момента данни категорично свидетелстват за неговото участие в групата. В помещенията са намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 кг.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Търговище. Назначени са множество експертизи.

Съвместната акцията на Прокуратурата, МВР и ДАНС идва много скоро след като изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха споразумение за съвместна работа по линия на производството и разпространението на наркотици.

Информацията по случая беше оповестена на съвместен брифинг днес. Участие в него взеха прокурор Диляна Стоянова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Търговище, представители на МВР и ДАНС.