При съвместна акция на Окръжна прокуратура-Разград и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е задържан началник на група „Миграция“ при ОДМВР-Разград

14 Август 2023 г.

Днес, 14.08.2023 г., при съвместна акция на Окръжна прокуратура-Разград и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е задържан П.М., началник на група „Миграция“ при ОДМВР-Разград. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 302, т.1 б „а“ във вр. с чл. 301 ал. 1 от НК.

При същата акция са задържани още две лица – Т.К. и С.С., съпричастни към извършеното престъпление, както и две жени, извършвали преводачески услуги. Издирва се още едно лице.

В случая се касае за престъпна схема, при която Т.К. и С.С. са посредничили при набирането на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в Република България. За целта двамата намирали адреси, на които фиктивно регистрирали чужденци, без да имат намерение да пребивават на тях. В качеството си на началник на група „Миграция“ при ОДМВР-Разград П.М. е трябвало да извършва проверки дали действително посочените лица се намират на дадените адреси, което свое задължение той не е изпълнявал.

Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Разград се извършват процесуално-следствени действия на множество адреси.