Съдът уважи искането на Oкръжна прокуратура - Шумен и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 61-годишен мъж, обвиняем за отглеждане и притежание на марихуана с цел разпространение

27 Юли 2023 г.

Съдът уважи като основателно искането на Окръжна прокуратура – Шумен и определи най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 61-годишен мъж от града, обвинен за това, че засеял и отглеждал растения от рода на конопа в нарушение на закона и държал с цел разпространение готова продукция марихуана.  Неговият син (И.И.И. на 29 години), също привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК, ще остане под „домашен арест“.

Незаконната дейност на двамата мъже била разкрита в хода на специализирана полицейска операция по противодействие разпространението на наркотични вещества. В постройки на бивше предприятие в град Нови пазар те изградили модерна оранжерия за отглеждане на коноп, като я оборудвали с вентилационни, климатични, поливни системи и всичко необходимо за отглеждането на растенията. Тя заемала три помещения. В тях били намерени и иззети 345 саксии с растения марихуана в различен стадий на растеж и 1200 грама суха тревиста маса.

Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативен съд Варна.