Oкръжна прокуратура - Шумен повдигна обвинения на баща и син от града за отглеждане и притежание на марихуана с цел разпространение

25 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура - Шумен привлече към наказателна отговорност за две престъпления баща и син от града, засели и отглеждали растения от рода на конопа в нарушение на закона и държали с цел разпространение готова продукция марихуана. На И.М.И. (61 г.) и И.И.И. (29 г.) са повдигнати обвинение по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Незаконната дейност на двамата мъже била разкрита в хода на специализирана полицейска операция по противодействие разпространението на наркотични вещества. В постройки на бивше предприятие в град Нови пазар те изградили модерна оранжерия за отглеждане на коноп, като я оборудвали с вентилационни, климатични, поливни системи и всичко необходимо за отглеждането на растенията. Тя заемала три помещения. В тях били намерени и иззети 345 саксии с растения марихуана в различен стадий на растеж и 1200 грама суха тревиста маса.

Под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава. И.М.И. и И.И.И. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Прокуратурата ще настоява за налагане на най-тежката такава – „задържане под стража“.