Мъж, управлявал автомобил след употреба на алкохол и без свидетелство за управление, остава в ареста по искане на Районна прокуратура - Шумен

14 Юли 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Шумен, съдът определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо 32-годишен мъж от село Цани Гинчево, обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК. - управление на МПС след употреба на алкохол при повторност.

И.Х. бил задържан около 23:30 часа на 11 юли 2023 година, на пътя между селата Цани Гинчево и Никола Козлево. Той бил спрян за проверка, докато управлявал лек автомобил. Установено било, че 32-годишният мъж е седнал зад волана след като е консумирал голямо количество алкохол. Техническото средство при направената на място проверка отчело 3,93 промила в издишания въздух. Освен това той не притежавал свидетелство за управление на МПС. И.Х. бил задържан и отведен в болнично заведение, където му била взета кръвна проба за химически анализ.

След направената справка за съдимостта на младия мъж станало видно, че той вече бил осъждан два пъти за същото деяние, като предходното му осъждане било за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация от 3,98 на хиляда.

Обвиняемият беше задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия случая прокурор до днес, когато Районен съд – Нови пазар определи той да остане в ареста. Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в град Шумен.