Наказание за 45-годишен бивш полицейски служител, признат за виновен, че поискал и взел подкуп, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

5 Юли 2023 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 45-годишният В.Р., бивш служител на ОД на МВР – Варна, беше признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице поискал и приел подкуп – престъпление по чл.302, т. 1 от НК. Подсъдимият призна вината си, както и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, и поиска съкратено съдебно следствие. При тази процедура, законът предвижда намаляване размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/3.

Окръжен съд – Варна наложи на В.Р. наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години, което намали с 1/3. Така присъдата, след редуцирането й, става две години и осем месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване бе отложено с три години изпитателен срок. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 2500 лева, както и равностойността на предмета на престъплението - 550 лв. Съдът го лиши от възможността да заема длъжност в структурите на МВР за срок от 3 години.

В периода от 1 юни 2022 г. до 5 юли 2022 г. 45-годишният В.Р. поискал от криминално проявено лице подкуп в размер на 2500 лева, като срещу това обещал да му предоставя информация за планирани полицейски операции. Тъй като това било в интерес на криминално проявения, той се съгласил да изплати сумата и на 5 юли 2022 г. предал 550 лева на полицейския служител. Междувременно сигнализирал компетентните органи на МВР за поискания му подкуп.

По случая било образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Варна и били предприети множество действия по доказване и документиране на престъплението. Парите, предадени на длъжностното лице, били белязани. Малко след като взел сумата В.Р. бил задържан. Той бил привлечен към наказателна отговорност и отстранен от служба.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.