Окончателни присъди за още двама подсъдими по дело за причиняване смъртта на четирима работници при срутване на хотел в комплекс „Слънчев ден“ през 2015 година

26 Юни 2023 г.

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени оправдателните присъди на двама подсъдими по дело за причиняване смъртта на четирима работници при срутването през 2015 г. на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“. В.П. - строителен надзорник, и колегата му В.Д. - строителен експерт, бяха признати за виновни и осъдени от върховната съдебна инстанция.

Подсъдимите са осъдени за това, че поради немарливо изпълнение на строително надзорна дейност на обект „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника“, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост причинили смъртта на четирима работници. Съдът постанови В.П. и В.Д. да търпят наказания „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 3-годишен изпитателен срок. Всеки от двамата подсъдими трябва да заплати на гражданските ищци суми от по 25 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху тях от 8 април 2015 година. Освен това те са осъдени да заплатят държавна такса в размер на 2000 лева за всеки от тях.

Делото се разглежда за трети път от върховната инстанция след като прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна внесе пореден протест срещу оправдателните присъди на В.П. и В.Д. и поиска те да бъдат признати за виновни и осъдени.

Остава в сила въззивното решение в останалата част по отношение на подсъдимия Г.Г. - осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, и П.Н – осъден с наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изтърпяването на което е отложено с 5 години изпитателен срок, както и оправдателните присъди за В.Т. и М.М.

11-етажният хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден” се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха четирима работници, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.