Потвърдени бяха наказанията от 15 години „лишаване от свобода” за двама чужденци, подсъдими за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога в особено големи размери

14 Юни 2023 г.

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която поданик на Кралство Нидерландия и съучастникът му – белгиец, бяха осъдени по обвинителен акт на Окръжната прокуратура за участието им в схема на контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетични наркотици от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз. 56-годишният Р.П. и 61-годишният К.М. бяха признати за виновни и осъдени и от втората инстанция. Наказанията на първоинстанционния съд бяха потвърдени напълно и всеки от тях ще търпи присъда „лишаване от свобода“ за срок от 15 години и ще трябва да заплати глоба в размер на 200 000 лева.

Двамата са осъдени за това, че през периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 г., в гр. Девня, в съучастие като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение, пренесли през границата на страната - през Митнически пункт „Пристанище Варна - Запад“ при Митница Варна - прекурсор 4297,5 литра пиперонил-метил-кетон и прекурсор 4400 килограма алфа-фенилацетоацетонитрил, като предметът на контрабандата бил в особено големи размери – на обща стойност над 3 000 000  лв., и случаят е особено тежък - престъпление по чл.242, ал.4 във връзка с ал.3 във връзка с чл.20, ал.2 във връзка с чл. 26, ал.1 от НК. По експертна оценка стойността на наркотиците, които биха могли да се получат от иззетите изходни вещества е 225 640 000 лв. Р.П. и К.М. са оправдани за контрабанда на трето вещество, за което също им било повдигнато обвинение - 7525 кг АРАА.

Досъдебното производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори започнало на 10 февруари 2017 г. по сигнал на  служител на Митница Варна. По метода на анализ на риска била извършена проверка на контейнер на пристанище Варна – запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб до Варна и крайна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци, но след лабораторен анализ се оказало, че част от стоката била веществото - директен прекурсор за производство на синтетичния наркотик. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище бил изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура потърсила съдействие от Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдение на установените в хода на разследването лица. Проведена била и координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания. На срещата през април 2017 г. било договорено контейнерът да бъде „пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка към Европейския съюз. 

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпила информация, че се очаква контейнер от Шанхай, който превозва по документи стеаринова киселина. Контейнерът бил с получател в Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за кралството - същите лица. За организацията на контрабандния канал бил отговорен холандецът Р.П., а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К.М, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Те общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало.

Службите внимателно наблюдавали и следили действията на двамата подсъдими с помощта на европейските си партньори. Така през март 2018 г. на пристанище Варна-запад бил задържан контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4400 кг алфа-фенилацетоацетонитрил – прекурсор, който се влагал в директното производство на амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р.П. и К.М. били задържани по време на уговаряне на поредна схема за контрабанда. Те били привлечени незабавно към наказателна отговорност. И двамата са осъждани в държави от Европейския съюз.

Решението на Апелативен съд - Варна подлежи на протест и обжалване пред ВКС.