Обвиняеми за държане на наркотични вещества с цел разпространение са задържан за 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен

12 Юни 2023 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен двама мъже - на 31 г. и на 27 г., обвиняеми за държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение, са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Внесени са искания за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо тях. За по-възрастния престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

Мъжете са привлечени към наказателна отговорност, след като на 9 юни 2023 година при полицейска проверка, в 31-годишния А.Й. са намерени 10 грама „чай за пушене“. Последвалото претърсване в дома му в областния град установило наличието на още 100 грама забранени субстанции - прахообразно вещество, което реагирало на „синтетичен канабиноид“. В 27-годишния Н.Н. е намерена около 10 грама тревиста маса, която реагирала на същото наркотично вещество.

Действия по доказване и документиране на извършеното престъпление продължават под надзора на Окръжна прокуратура – Шумен. Предстои съдът да определи мярка за неотклонение, която да бъде наложена на двамата обвиняеми.