Двама братя от село Градинарово, обвиняеми в убийството на техен съселянин, ще бъдат съдени по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

6 Юни 2023 г.

Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу двама братя от село Градинарово, убили свой съселянин. М.Р. и Я.Р. ще отговарят за престъпление по чл.116, ал.1, т.6, във връзка с чл.115, във връзка с чл.20 от НК. Първият е привлечен към наказателна отговорност като извършител, а вторият – като помагач.

Убийството било извършено на 14 август 2022 година в центъра на селото. Двамата братя се появили пред магазин за хранителни стоки и заведение, където се събирали много жители на Градинарово. Търсели 54-годишен свой съселянин, с когото единият брат имал конфликт. В момента, в който двамата забелязали мъжа, той побягнал. М.Р. и Я.Р. го подгонили, като Я.Р. успал да го настигне и повали на земята. Започнал да го удря с крака и ръце по тялото и главата, а в това време М.Р. се приближил и намушкал мъжа два пъти в областта на гръдния кош.

Свидетели опитали да разтърват тримата мъже, но М.Р. заплашил с ножа си и тях. След което братята сами оставили жертва и се отдалечили от него. Въпреки опитите за помощ, 54-годишният мъж издъхнал в резултат от раните си.

Извършителите на деянието били задържани още веднага от станалите свидетели на случилото се и били предадени на дошлите на място полицейски служители.

Предстои делото срещу М.Р. и Я.Р. да бъде насрочено за разглеждане в Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни всеки от тях може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.