6 Юни 2023 г.

Присъда от 20 години „лишаване от свобода“ получи мъж, убил младеж в градинката до Регионалния исторически музей във Варна

Сподели

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 38-годишен мъж бе признат за виновен и получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години. П.Ш. беше съден за убийство, извършено в централната част на града на 4 юли 2022 година. Окръжният съд в града прие, че престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Тялото на жертвата на тежкото криминално деяние - 22-годишен мъж, гост на града, е намерено близо до пейка в градинката до Регионалния исторически музей във Варна. Установено било, че той е станал жертва на убийство.

От събраните доказателства станало ясно, че 38-годишният П.Ш. извършил тежкото престъпление. Около 03:00 часа на 4 юли, той се намирал в района на музея. Решил да седне на пейка в градинката, но забелязал, че на нея спи човек. Това подразнило подсъдимия, той извадил нож и го забил в задната част на бедното на спящия. Последвали още няколко наръгвания.  От болката жертвата се събудил и се свлякъл на земята до пейката.

П.Ш. побягнал и напуснал местопрестъплението, но малко след това решил да се върне и да провери какво се е случило. Видял, че мъжът не мърда. Помолил намиращи се близо хора да се обадят на телефон 112. След това се прибрал в дома си. Пострадалият починал от остра кръвозагуба в следствие на нанесените прободни рани и прерязаната бедрена артерия.

Първоначално П.Ш. бил привлечен към наказателна отговорност за убийство по чл. 115 от НК, но резултатите от извършените експертизи и анализи наложили преквалифициране на обвинението. Така се стигнало до привличането му като обвиняем за престъпление по чл. 116 от НК.

Решението на Окръжен съд – Варна подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд в града.