Обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества остава в ареста по искане на Окръжна прокуратура – Варна

20 Март 2023 г.

Съдът уважи като основателно искането на Окръжна прокуратура – Варна и наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 44-годишен мъж, обвиняем за ръководене на организирана престъпна група и действал в условията на опасен рецидив. 35-годишен участник в групата остава под „домашен арест“. Двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор.

Обвиняемите бяха привлечени към наказателна отговорност заедно с още трима души, двама от които непълнолетни, за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на високорискови наркотични вещества. 28-годишен мъж, също участвал в организираната престъпна група, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 5000 лева, а двамата непълнолетни бяха поставени под надзора на ИДПС при ОД на МВР – Варна.

Групата бе разбита след специализирана операция, провела се под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, реализирана от служители на ОД на МВР – Варна. В хода на работата по случая бяха извършени множество процесуални действия -  претърсвания на различни адреси във Варна, претърсвания на автомобили и обиски на лица. Намерени и иззети бяха наркотични вещества: около 950 грама амфетамин, приблизително 62 грама марихуана, 62 грама хероин и около 7 грама кокаин. Иззети бяха също електронна везна със следи от марихуана, мелнички за марихуана и празни пакетчета, подготвени за дозиране на забранените субстанции.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Варна.

Определенията на съда подлежат на обжалване и протест пред Апелативния съд в града.