Ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от пет години за мъж, извършил грабеж на мобилен телефон и сума пари при условията на опасен рецидив по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

14 Март 2023 г.

37-годишният М.А. беше осъден с „лишаване от свобода“ за срок от пет години при първоначален строг режим на изтърпяване. Той беше предадени на съд през февруари 2023 година с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за това, че извършил грабеж на сума пари и мобилен телефон, при условията на опасен рецидив и като продължавано престъпление.

На 28 септември 2022 година, около обяд, млад мъж слушал музика на пейка в Морската градина. Към него се приближил М.А., който го заговорил. След като разменили няколко реплики, обвиняемият станал агресивен и поискал от младия мъж да извади всичко от джобовете си, като го заплашил с нож. За да се предпази от проблеми потърпевшият извадил наличното.

М.А. взел 50 лева от портмонето му и го върнал, след това грабнал от ръцете на младия мъж мобилния му телефон. Принудил го да се придвижат до близко заведение под предлог, че там ще позвъни на свой познат и след това ще върне устройството. Младежът нямал избор и последвал обвиняемия, като останал извън кафенето. 37-годишният мъж нямал намерение да върне мобилния телефон, измъкнал се от страничен вход на заведението и избягал. По-късно същия ден оставил мобилното устройство в заложна къща в взел сумата от 160 лева.

М.А. е многократно осъждан за престъпления срещу собствеността и против половата неприкосновеност. Последната си присъда „лишаване от свобода“ за срок от 7 години  изтърпял през декември 2021 година. Той нямал работа и постоянни доходи, водел скитнически начин на живот.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.