Районна прокуратура – Търговище привлече към наказателна отговорност мъж, предизвикал пътен инцидент с пострадал след като управлявал автомобил без книжка и без регистрация по надлежния ред

21 Февруари 2023 г.

Районна прокуратура – Търговище привлече към наказателна отговорност за четири престъпления по транспорта 43-годишен мъж от село Врани кон. Ф.А. е задържан за срок до 72 часа, след като причинил пътен инцидент с пострадал в село Звездица, докато управлява автомобил без да има право на това в едногодишния срок на лишаването му от право на управление, използвайки МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, и след това напуснал произшествието. ПТП възникнало около 19:55 часа, като пострадалият мъж - 68-годишен велосипедист, получил средна телесна повреда и бил настанен за лечение в болнично заведение. Водачът е установен скоро след това, взета му е кръвна проба за изясняване на факта управлявал ли е автомобила след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Няколко часа по-рано, около 16:40 часа, Ф.А. бил спрян за проверка, докато се движи с друго превозно средство в град Омуртаг. При нея било установено, че обвиняемият е неправоспособен водач, а автомобилът е с прекратена регистрация и не е регистриран отново. На превозното средство обаче имало монтирани регистрационни табели, за които се установило, че са издадени за друго такова. По случая било започнато бързо производство.

42-годишният мъж има богато съдебно минало. На 16 февруари 2023 година по обвинение на Районна прокуратура - Търговище съдът го признал за виновен и постановил Ф.А. да търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години при първоначален строг режим отново за това, че управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, и си служил с регистрационни табели, издадени за друг автомобил. Присъдата все още не е влязла в сила, тъй като тече законовия срок за обжалване.

През 2016 г. мъжът е осъден за управление на МПС след употреба на алкохол, а две години по-късно е осъден за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. През 2019 година е осъден за хулиганство. През 2021 година отново е осъден за управление на МПС след употреба на алкохол. След извършено от Ф.А. друго престъпление в изпитателния срок на гореспоменатата присъда, той изтърпял ефективно наказанието от 8 месеца „лишаване от свобода“. Освободен от затвора през септември 2022 година.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Търговище. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо обвиняемия.