По искане на Окръжна прокуратура – Варна съдът определи „задържане под стража“ за 43-годишен украински гражданин, обвиняем за държане на наркотици с цел разпространение

20 Февруари 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Варна съдът определи „задържане под стража“ за 43-годишния Е.К., украински гражданин със статут на временна закрила. Мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Освен това се изяснява съпричастността на мъжа към престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК – използване на чужд платежен инструмент без знанието и съгласието на притежателя му.

Е.К. е задържан на 16 февруари 2023 година при операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Варна. В хотелската стая, която чуждият гражданин обитавал, са намерени и иззети 37,40 грама марихуана.

Обвиняемият беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение спрямо него. Окръжният съд във Варна определи най-тежката такава, а именно „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.