Окръжна прокуратура - Варна внесе протест срещу размера на присъда от петнадесет години затвор при строг режим за жестоко убийство на пастир, постановена след второ разглеждане на делото

15 Февруари 2023 г.

Окръжна прокуратура – Варна внесе протест срещу размера на присъда, постановена от Окръжния съд при второ разглеждане на дело за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост към жертвата, извършено през 2020 година в село Горен Чифлик. По обвинителен акт на прокуратурата 41-годишният Д.Д. беше осъден на 15 години „лишаване от свобода“ при строг режим.

Съдът уважи частично гражданските искове на пострадалите близки на жертвата. Подсъдимият ще трябва да плати 80 000 лева на майката на убития и 40 000 лева на неговата сестра, като обезщетение за нанесените неимуществени вреди, в следствие на престъплението, ведно със законните лихви от датата на деянието.

Престъплението е извършено на 17 май 2020 година. След като се черпил с приятели през деня, подсъдимият Д.Д. решил да пренощува в постройка до кошарата на баща си в гората на село Горен Чифлик. Там нощувал и 38-годишният пастир, който станал жертва на жестокото престъпление.

Двамата мъже се засекли до постройката, като пастирът поискал цигари от сина на своя работодател. Той отказал да му даде и според обясненията му, след отказа служителят на баща му го наругал. Това ядосало много Д.Д., който реагирал агресивно и заради употребен по-рано алкохол. Той започнал да бие 38-годишния мъж с дъска, а после нанесъл удари с крака и ръце на вече падналия на земята пастир. След побоя обвиняемият се прибрал в бараката и заспал. По-късно повикал спешна помощ. Лекарите установили смъртта на 38-годишния пастир, който имал кръвонасядания по ръцете и тялото от побоя.

Д.Д. е бил привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и пр.3 във връзка с чл.115 от НК. Съдът му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Делото се разглежда за втори път от първоинстанционния съд, тъй като Окръжната прокуратура във Варна протестира размера на наказанието, постановено при първото разглеждане на случая. Апелативен съд - Варна върна производството за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд. Присъдата от 15 години затвор не отговаря на обществената опасност на деянието и на извършителя му според наблюдаващия случая прокурор. Той настоява за налагане на по-високо наказание - „доживотен затвор“, и вече е внесъл в Окръжен съд – Варна своя протест.