Окръжна прокуратура – Разград задържа за срок до 72 часа българка, издирвана с ЕЗА във връзка с провеждането на наказателно производство за няколко престъпления във Федерална Република Германия

11 Януари 2023 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Разград 37-годишна българка е задържана за срок до 72 часа във връзка с издадена от съда в град Кайзерслаутерн, Федерална Република Германия, европейска заповед за арест.

Г.Х. е подсъдима по наказателно производство за подправка на документи в условията на повторност с цел облага и за подбудителство към престъпления за удържане и присвояване на надници или заплати в сериозни размери, измами в сериозни размери и избягване плащането на данъци, по специално данъци върху заплащането. За извършените от 37-годишната жена престъпления законът във ФРГ предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 10 години.

Престои в Окръжния съд в Разград да бъде внесено искане от страна на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Г.Х. – „задържане под стража“.