С „доживотен затвор“ бе наказан 34-годишен мъж, извършил грабеж придружен с убийство

26 Декември 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 34-годишен мъж, обвиняем за грабеж, придружен с убийство, извършен при условията на опасен рецидив, беше признат за виновен и получи наказание „доживотен затвор“ при първоначален специален режим на изтърпяване. Варненският окръжен съд уважи предявените граждански искове от майката и сестрата на убития, като определи подсъдимият да плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва.

Тежкото престъпление Д.М. извършил на 12 срещу 13 февруари 2021 година, като жертва станал мъж на 51 години, живущ във Варна. Двамата мъже се познавали от своята работа. Срещнали се и убития поканил по-младия мъж да гостува в дома му да се почерпят. Именно там подсъдимият извършил деянието. Според съдебно-медицинската експертиза жертвата бил убит чрез удари с чук в главата, като било установено, че му били нанесени общо 17. Тялото на убития, било намерено на 14 февруари, в апартамента му във варненски квартал, след като близки подали сигнал, че нямат връзка с него.

След убийството, извършителят Д.М. изнесъл телевизор от жилището и го заложил. Върнал се отново в апартамента на жертвата и прекарал цялата нощ там, заедно с трупа. Направил опит да прикрие извършеното. На сутринта изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. При задържането му, телефонът на убития бил открит в жилището му.

34-годишният подсъдим е роден в Добрич, добре известен е на органите на реда и е многократно осъждан за различни престъпления, включително и за блудство.

Присъдата подлежи за въззивен контрол от Апелативен съд – Варна.