Под егидата на Асоциацията на прокурорите магистрати от Апелативна прокуратура – Варна се срещнаха с ученици от СУ „Свети Климент Охридски“

20 Декември 2022 г.

На 20 декември 2022 г., под егидата на Асоциацията на прокурорите в България, като част от инициативата „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, магистрати от Апелативна прокуратура – Варна се срещнаха с ученици от СУ „Свети Климент Охридски“ във Варна.

Прокурорите Стефка Якимова и Станислав Андонов разговаряха с младежите от 11 клас по актуални и важни теми от тяхната компетенция, разказаха интересни случаи от своята практика, коментираха въпроси, свързани с конкретни ситуации, привлекли интереса на учениците. Всеки от тях представи своята лична история за избора си да бъде прокурор, за отговорностите на професията и за предизвикателствата, пред които се изправят ежедневно. Отговориха открито на въпросите на единадесетокласниците за трудностите в работата и за удовлетворението от резултатите след това.

По време на срещата с учениците бяха обсъдени рисковете, на които са изложени днес  подрастващите български граждани, а именно: улеснения достъп до забранени от закона субстанции, алкохол и тютюневи изделия, употребата на такива, както и управлението на превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотици. Младежите получиха ясна представа за това какви могат да бъдат последиците от избора им да седнал зад волана на автомобил преди да имат това право или след като са употребявали някое от гореспоменатите. Получиха категоричен отрицателен отговор на въпроса има ли допустимо количество алкохол или наркотик, които могат да употребят без това да им повлияе, и отбелязаха непреклонната позиция на варненските прокурори по тези въпроси.

„Този проблем може да бъде изкоренен или поне сведен до нищожен минимум, само ако ние като общество и държавата като събирателен образ на всички институции покажем непримиримост и липса на всякаква толерантност към него“ заключи заместник-апелативният прокурор на Варна Станислав Андонов. А прокурор Стефка Якимова – говорител на структурата, обобщи, че „чрез възпитаване на чувство на отговорност у децата и запознаването им навреме с факта, че противообществените прояви водят до наказания, се поставят основите за развитието на едно отговорно и активно общество“.