Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен мъж, извършил грабеж в условията на опасен рецидив

15 Декември 2022 г.

Окръжна  прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен мъж, който при условията на опасен рецидив опитал на отнеме мъжка кожена чантичка от свой съгражданин с намерението противозаконно да я присвои, употребявайки за това сила и успявайки да му нанесе лека телесна повреда. Мъжът ще бъде съден за извършеното от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 198, ал. 1, пр. 1, във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.

Н.Г. и жертвата му се познавали, тъй като и двамата живеели в град Вълчи дол. На 26 октомври 2022 година, около 20:00 часа, докато потърпевшият се прибирал към дома си, 24-годишнитят обвиняем го нападнал. Хванал чантичката, която мъжът носел и започнал да я дърпа. Затруднил се да я вземе, а през това време до тях се приближил трети човек. Той опитал да спре нападателя, но Н.Г. не се отказал. Даже призовал свидетеля да се включи в грабежа.

Докато се разправяли, потърпевшият успял да се измъкне и да се отдалечи. Но обвиняемият продължил да го гони, като хвърлил по него тухла. Успял да го събори на земята и продължил да се опитва да вземе чантата от ръцете му, докато му нанася удари по тялото.

Преди да успее да сломи съпротивата на пострадалия, Н.Г. бил изблъскан от станалите вече двама свидетели. Разбрал, че планът му се е провалил и побягнал в неизвестна посока. Бил задържан още същата вечер, след като сигнал за случилото се бил подаден на ЕЕН 112.