След протест на Окръжна прокуратура – Варна съдът измени мярка за неотклонение „домашен арест“ в „задържане под стража“ за един от членове на организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане на марихуана и разпространение на високорискови наркотични вещества във Варна

29 Ноември 2022 г.

След като първоинстанционен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за един от участниците в организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане на растения от рода на конопа, както и разпространение на високорискови наркотични вещества, наблюдаващият делото прокурор внесе протест с искане за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража. Той беше уважен и въззивната инстанция определи обвиняемият да остане в ареста.

Апелативният съд потвърди наложените мерки за неотклонение „задържане под стража“ за трима от останалите четирима задържани членове на групата, които обжалваха решението на Окръжния съд. Така петима от установените към момента осем души, участвали в престъпната дейност на групата, отглеждала и разпространявала наркотични вещества, остават задържани. Останалите трима са освободени срещу парични гаранции във високи размери. Всички мъже, привлечени към наказателна отговорност, имат забрана да напускат пределите на България.

Дейността на групата беше преустановена на 16 ноември 2022 година след реализация под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна, осъществена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ от отдел „Североизточен“ и секторите БОП в Русе, Плевен и Бургас. Извършени бяха претърсвания на различни адреси - във Варна, в село Аврен, в село Константиново. Установени бяха общо 12 оранжерии, оборудвани за отглеждане на растения от рода на конопа.

При процесуалните действия са иззети 1014 растения в различен стадий на растеж, палатки, вентилатори, отоплителни инсталации и други приспособления, предназначени за извършването на престъпната дейност. Иззети са също 2963,73 грама суха тревиста маса и 14,3 грама хашиш, четири леки автомобила, множество мобилни телефони и сим-карти, както и значителна сума пари в лева и евро – 60 390 лева и 3790 евро.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Варна.