Окръжният прокурор на Силистра проведе поредица от работни съвещания по актуални и важни за обществото теми с представители на правоохранителните органи и местната власт

28 Ноември 2022 г.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра окръжен прокурор Ивелин Чафаланов проведе поредица от работни съвещания по актуални и важни за обществото теми с представители на държавни институции, местната власт и правоохранителните органи в областта. Участие в срещите взеха  кметовете на община Силистра и тези на по-малките общини в региона, директорът на ОД на МВР в града, началниците на районните полицейски управления и на секторите „криминална полиция“ и „Охранителна полиция“.

Повод за срещата е обострената криминогенна обстановка, очертала се като тенденция в цялата страна. Специално внимание беше обърнато на темата за притежанието и разпространение на наркотици, както и на определени места в областта с концентрация на ПТП, в контекста на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бяха обсъдени конкретни предложения за мерки и превенция за недопускане на този род престъпления, като същите бяха съобразени със спецификата на всяка една от набелязаните критични локации. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че този проблем - употреба на наркотици и последващо управление на МПС в такова състояние, е болка на цялото общество и смисъла на борбата е предотвратяването на подобни прояви.

Темата за безопасността по пътищата на област Силистра беше една от основните в дневния ред на работното съвещание. Предвид настъпващия зимен сезон бяха обсъдени възможни рискове и проблеми с обезопасяването на движението на учениците около училищата, пешеходците в града, както и мерки за намаляване предпоставки за възникване на ПТП.

Обсъдено беше и взаимодействието между прокуратурата, органи на полицията и общинските структури. Затвърдено беше мнението, че комуникацията е на добро ниво, диалогът е много конструктивен и съвместните действия са добре планирани и организирани, което е предпоставка за справяне с актуалните проблеми в област Силистра.