С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Шумен мъж от Варна е задържан за срок до 72 часа за кражба на чанта с пари и мобилен телефон

10 Ноември 2022 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Шумен Г.П., противозаконно отнемане на чужда движима вещ, при условията на опасен рецидив, е задържан за срок до 72 часа. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, във връзка с чл. 194, ал. 1, във връзка с чл. 29, ал. 1. Б. „а“ и „б“ от НК.

Кражбата е извършена на 1 ноември 2022 година. Докато се движи по ул. „Ришки проход“, обвиняемият забелязал микробус, който тъкмо бил паркиран. Видял водачът му да напуска превозното средство и решил да открадне каквото може. Бързо взел мъжка чанта, оставена на седалката и избягал. Според показанията на потърпевшия в чантата имало мобилен телефон, сумата от 800 Евро и лични документи.

В резултат от действията, предприети във връзка с разследването на кражбата, е установена съпричастността на 27-годишният Г.П. Той е добре известен на органите на реда и многократно бил осъждан за различни престъпления, голяма част от които против собствеността.

Работата по досъдебното производство продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.