Прокурор от Районна прокуратура-Варна участва в дългосрочен обмен за магистрати към Евроюст

31 Август 2022 г.

Прокурор от Районна прокуратура-Варна участва в дългосрочен обмен за магистрати към Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) в гр. Хага, Кралство Нидерландия.

Прокурор Пламен Хараламбиев ще работи както по вече започнали казуси, така и по новообразувани такива в рамките на компетенциите на Евроюст, съвместно със заместника на националния представител на бюрото на Република България в Евроюст - Елка Ваклинова, прокурор при СГП, както и с Димитър Халачев, следовател при СГП, който също е участник в стажа на Агенцията.

В рамките на обучението, което е с продължителност 4 месеца, прокурор Хараламбиев ще подпомага работата с националните власти на отделните държави членки на Евроюст в борбата с широка гама от престъпления от нейна компетентност.

Улесняването на работата на националните власти с инструментите на международното сътрудничество - Европейска заповед за арест, Европейска заповед за разследване, обезпечение и конфискация на активи, придобити от престъпление, молби за правна помощ и др., също е сред задачите на прокурор Хараламбиев.