Ефективна присъда от три години и осем месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 5000 за мъж от село Житница, държал с цел разпространение наркотични вещества при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление

28 Юли 2022 г.

Ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от три години и осем месеца при първоначален „строг“ режим на изтърпяване получи мъж от село Житница, общ. Провадия, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, без надлежно разрешително, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление. Осъденият ще трябва да заплати и глоба в размер на 5000 лева, както и направените по делото разноски в размер на 777,43 лева.

59-годишният И.Д. бил привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Варна за престъпление по член 354а, ал.2, т. 4, във връзка с ал.1, изр. 1, алт. 1, пр.4 във връзка с чл.26, ал.1 от НК. В рамките на разследването били събрани доказателства за това, че в периода от 29 септември 2021 година до 8 февруари 2022 година мъжът се занимавал с продажбата на забранени субстанции. Иззетите общо количества наркотици в хода на разследването са: марихуана с тегло 29,74 грама, разпределени в различни разфасовки, и метамфетамин с тегло 5,01 грама.

И.Д. е известен на органите на реда, криминално проявен е и осъждан. Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.