Присъда по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за 60-годишен мъж, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери

28 Юли 2022 г.

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Варна 60-годишният Ц.Д., привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 1, т.2 и т. 7 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК – избягване установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери след не подаване на декларации, потвърждаване на неистини в подадени декларации и приспадане на неследващ се данъчен кредит, беше признат за виновен. Съдът постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, изтърпяването на което се отлага с 3 години изпитателен срок.

Ц.Д. управлявал фирма, чиито собственик го упълномощил за това, така че то извършвало търговска дейност само формално. Документално се осчетоводявали покупко-продажби на стоки и извършване на строителни услуги, но фирмата никога не осъществявала реално дейност, не разполагала с активи, никога не е наемала работници.

В периода от декември 2018 г. до края на юни 2021 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството си на пълномощник на частната фирма, 60-годишният обвиняем избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 144 889,06 лева, от които дължим корпоративен данък в размер на 48 313,11 лева и дължим данък добавена стойност в размер на 96 575,95 лева. Той не подал декларации, потвърдил неистини в подадени годишни и месечни декларации и в дневниците към тях неистински сделки и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Присъдата подлежи на протест или обжалване пред Апелативен съд – Варна.