13 Юли 2022 г.

28-годишен мъж, извършил грабеж от магазин за хранителни стоки при условията на опасен рецидив, бе предаден на съд

Сподели

28-годишен мъж от Варна ще отговарят пред Окръжния съд за грабеж, придружен с употреба на сила, извършен при условията на опасен рецидив. С.К. бил привлечен в качеството му на обвиняем от Окръжна  прокуратура – Варна за извършено от него престъпление по чл.199, ал.1 т. 4 във връзка с чл.198, ал. 3, пр. 1 във връзка с ал.1, във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2 от НК.

Обвиняемият бил известен на органите на реда и бил осъждан многократно за различни престъпления. До ноември 2021 година търпял ефективно наказание за предходно извършено противообществено деяние. Нямал работа и не получавал постоянни трудови доходи. Тъй като му трябвали пари, той решил да извърши кражба от магазина на свой познат, който се намирал в ж.к. „Владислав Варненчик“. Търговското помещение било разположено на първи етаж от сграда, а над него живеел собственикът му.

На 23 март 2022 година, около 03:00 часа през нощта, С.К. предприел действия за реализиране на плана си. Прескочил оградата, влязъл в двора на къщата и демонтирал стъклото на входната врата на магазина. Преровил касата и успял да вземе наличните там пари, взел и кутия с цигари. След това побързал да напусне обекта.

При проникването му вътре обаче се задействала охранителна система, която известила собственика на магазина. Така двамата познати мъже се озовали един срещу друг на входа на магазина. За да запази владението над откраднатите пари, обвиняемият ударил в лицето другия мъж и избягал. Няколко дни по-късно бил задържан.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, С.К. може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.