По обвинение на Районна прокуратура – Шумен мъж, нарушил повторно заповед за защита от домашно насилие, бе осъден ефективно

11 Юли 2022 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Шумен мъж, нарушил нееднократно заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районния съд в града през 2021 година, бе осъден ефективно с „лишаване от свобода“ за срок от девет месеца, като на подсъдимия се определя първоначален „общ режим“ за изтърпяване  на наказанието.

О.О. бил привлечен към наказателна отговорност за това, че на 27 юни 2022 г., около 12:00 часа, в село Боян, област Шумен, в нарушение на заповед за защита от домашно насилие, не изпълнил задължението си да не се доближава до майка си, както и обитаваното от нея жилище, и отишъл до дома й. Там мъжът блъскал по вратата, крещял и заплашвал своята роднина. След пристигане на полицейски служители на място, той бил задържан. Повдигнато му било обвинение за престъпление по чл. 296, ал. 4, във връзка с ал. 1, предл. 2 от НК. Това не било първото подобно нарушение на съдебното разпореждане. През май 2022 година той бил осъден за същото деяние, но въпреки това отново нарушил заповедта.

С постановление на наблюдаващ прокурор 55-годишният мъж бил задържан за срок до 72 часа. В рамките на срока на задържането му мъжът бил осъден и приведен на място за лишаване от свобода, където ще търпи присъдата си.

Одобреното от Шуменския районен съд споразумение е със силата на присъда и е окончателно.