Обвинителен акт срещу 40-годишен мъж от Варна, извършил грабеж, внесе в съда Районна прокуратура - Варна

1 Юли 2022 г.

Обвинителен акт срещу 40-годишеният Д.Т. от Варна внесе в съда Районна прокуратура – Варна. Той е обвинен в това, че отнел чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - престъпление по чл.198, ал.1 от НК. За извършеното от него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до десет години.

На 19 март 2022 година, докато се намира в избените помещения на блока, в който живее, мъж от Варна бил нападнат от непознат. Оказало се, че Д.Т. го забелязал минути по-рано и го проследил с намерението да го ограби.

Докато мъжът отключвал своето помещение, обвиняемият се възползвал от това, че той не го забелязва, и го ударил няколко пъти в гръб. Изненадан от случилото се мъжът не успял да се защити. 39-годишният тогава Д.Т. издърпал от ръцете му торба, съдържаща мобилен телефон, портфейл с пари, документи и банкови карти, като употребил сила и дори скъсал дръжката й.

Пострадалият бързо се съвзел от шока, измъкнал се от ударите и затворил врата на избата си, като оставил вътре нападателя. Заключил го и потърсил помощ от съсед, за да може да се справи с него. При опит да го изведат, за да сигнализират полицията за случилото се, Д.Т. отново проявил агресия и успял да избяга. По-късно бил издирен и задържан от органите на реда.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.