Районна прокуратура - Варна предаде на съд 21-годишен мъж, противозаконно отнел чужд автомобил, управлявал го след употреба на алкохол, увредил го и го изоставил

24 Юни 2022 г.

Районна прокуратура - Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу 21-годишния А.А. Мъжът е обвиняем за това, че противозаконно отнел чуждо моторно превозно средство без знанието и разрешението на собственика му, увредил го и го изоставил, извършвайки деянието в пияно състояние – престъпление по член 346, ал. 2, т. 1 и т.2, във връзка с ал. 1 от НК.

На 23 февруари 2022 година, в село Близнаци, след като приключил работа, обвиняемият се почерпил с колеги, а след това бил откаран до къщата на своя работодател в съседно село, тъй като той живеел там. Малко след като се прибрал, младият мъж бил помолен от приятелката си да я откара в дома на родителите й в друго село. Въпреки че употребил алкохол, мъжът решил да не й отказва.

В двора на къщата бил паркиран автомобил, също собственост на работодателя на А.А. Без негово знание и съгласие, младият мъж го взел с цел да го използва. Намерението му било да откара приятелката си до съседното населено място и да се върне.

Преминавайки през село Цонево, поради високата скорост на движение, обвиняемият загубил контрол над МПС и предизвикал пътно-транспортно произшествие. След това напуснал местопроизшествието и оставил без надзор силно повредения автомобил.

След като сигнал за произшествието бил подаден, служители на ОД на МВР – Варна издирили А.А. Той бил отведен за даване на кръвна проба за употреба на алкохол и наркотични вещества, от чиито резултати станало ясно, че е управлявал противозаконно отнетия автомобил след употреба на алкохол с концентрация от 2,36 промила.

Предстои делото срещу 21-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, А.А. може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години.