Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд жена от Варна, осъществявала нелегални банкови сделки и държала златни и сребърни накити, придобити след престъпна дейност

2 Юни 2022 г.

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд жена на 66 г. за това, че без съответно разрешение, извършвала банкови сделки – предоставяне на кредити с лихви на хора в нужда, без да има право – престъпление по чл. 252, ал. 2, пр. 2 във връзка с ал. 1 от НК. Освен това М.Т. ще отговаря за престъпление по чл. 253, ал. 4 във връзка с ал. 2, пр. 1 и пр. 3 от НК, защото придобивала и държала златни и сребърни накити, след като е извършила гореспоменатото умишлено деяние.

Обвиняемата живеела в град Долни чифлик и стопанисвала офис в центъра на града. Там тя развивала банкова дейност по предоставяне на кредити и приемане на влогове. Отпусканите кредити били обезпечавани с вещи на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми се начислявали лихви. Най-често вещите били златни или сребърни накити.

Обикновено заемите били краткосрочни, лихвата висока и, ако в деня на падежа, длъжникът не върнел главницата и лихвата на обвиняемата, тя влизала във владение на заложените от него вещи като можела да се разпорежда с тях – да ги продава, да ги подарява, да ги заменя или съхранява.

B много случаи освен, че предоставяли бижута, нуждаещите се от кредит подписвали и запис на заповед, с която безусловно се задължавали да заплатят на обвиняемата сумата, която тя им е предоставила и определената към нея лихва. Дори и при пълно погасяване на задължението, М.Т. не винаги унищожавала записа на заповед, а продължавала да го съхранява.

Нито обвиняемата, нито дружеството й били регистрирани съгласно Наредбата за дейността на заложните къщи от 2009 година, нямали право да извършват сделки изделия от благородни метали и скъпоценни камъни или да реализират банкови сделки. Въпреки това в периода от януари 2016 година до декември 2020 година М.Т. предоставила пари в заем на различни хора в размер на 55 999 лева и 6650 евро, като срещу дадените пари придобила и държала златни и сребърни накити на обща стойност 787 789,05 лева, като знаела, че извършва престъпление за придобиването им.

Предстои делото срещу 66-годишната жена да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна по първото обвинение, тя може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 10 години и „глоба“ в размер от 5 000 до 10 000 лева, като съдът може да разпореди конфискация до една втора от имуществото й. По второто обвинение М.Т. може да бъде „лишена от свобода“ за срок от 3 до 12 години и да й бъде наложена и „глоба“ в размер от 20 000 до 200 000 лева.