Двама мъже, изготвили и прокарали в обръщение фалшиви пари, отиват на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

31 Май 2022 г.

Окръжна прокуратура - Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 22-годишния Н.П. и 24-годишния Й.К., които, като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, изготвили неистински парични знаци и ги прокарали в употреба – престъпления по член 243, ал. 1 и член 244, ал. 1 от НК.

Двамата обвиняеми били роднини – братовчеди. Те нямали постоянни трудови доходи, поради което си набавяли такива чрез извършване на различи престъпления. Н.П. и Й.К.  решили да започнат да изготвят неистински парични знаци, които също така да разпространяват. За целта закупили принтер, инсталирали го в наета за целта квартира и започнали да изготвят фалшиви банкноти в купюри по 50 лева.

За периода 14 – 19 март 2021 година двамата изготвили 74 неистински банкноти от 50 лева. Й.К. успял да прокара в обръщение една от тях, а Н.П. успял в повече от четири случая да заплати сметка или да покрие свой разход с фалшиви пари.

Двамата мъже са криминално проявени, а Й.К. е съден за същите престъпления. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години за изготвянето на неистински парични знаци и наказания „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години за това, че са ги прокарвали в обръщение.