Районна прокуратура – Варна предаде на съд мъж, заплашвал с убийство своята бивша жена и нарушил многократно заповед за защита от домашно насилие

29 Април 2022 г.

Районна прокуратура – Варна предаде на съд 30-годишния Г.Ш. от село Гроздьово, отправял закана за убийство към своята бивша жена в условията на продължавано престъпление и нарушил няколко пъти заповед за защита от домашно насилие, след като вече е бил осъждан за същото деяние. Той бил привлечен към наказателна отговорност за две престъпления - по член 144, ал. 3 във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1  от НК и член 296, ал. 4 във връзка с ал. 1, пр. 2 във връзка с чл. 28, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият и пострадалата били във фактическо съпружеско съжителство от 2017 г. до началото на 2019 г., когато се разделили, тъй като между двамата имало неразбирателство и жената често ставала жертва на физическо и психическо насилие. Въпреки това те продължили да имат контакти помежду си и да се срещат. През ноември 2019 година им се родило дете. Пострадалата се преместила да живее при Г.Ш. като очаквала той да промени отношението си към нея след появата на детето. Това не се случило и жената отново го напуснала през месец януари 2020 г., заживявайки при майка си в град Варна.

През месец ноември 2020 г., когато били на гости на родителите на мъжа по повод рождения ден на детето, обвиняемият заплашил потърпевшата, като се заканил да я изгори, хвърлял предмети по нея. След този случай тя депозирала молба до Районен съд – Варна с искане за налагане на мерки за защита от домашно насилие.

На 21 януари 2021 година, в изпълнение на съдебно решение на Районен съд – Варна, била издадена заповед за защита от домашното насилие, с която Г.Ш. се задължавал да се въздържа от извършването на такова по отношение на своята вече бивша жена и тяхната  дъщеря, както и да не приближава на разстояние по-малко от 100 метра от тях.

Въпреки това, в периода 29 април 2021 г. – 28 ноември 2021 г., повторно и при условията на продължавано престъпление, обвиняемият не изпълнил заповедта. Той вече бил осъждан за същото престъпление, но това не му попречило да продължи да извършва психически тормоз над младата жена. Като на 28 ноември дори отправил към нея директна закана да я убие с думите: „Ще те убия и още дълго време няма да гледаш от тази тераса“. Заплахите и заканите възбудили у жената основателен страх от осъществяването им.

Според събраните факти по случая, по време на съвместното им съжителство жената била жертва на домашно насилие.

Предстои делото срещу 30-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане от Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен за отправените закани за убийство Г.Ш. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до шест години. А за нарушаването на заповедта за защита от домашно насилие – „лишаване от свобода“ от една до пет години.