С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна, мъж от Каменар отива на съд за причинена лека телесна повреда и закана за убийство след конфликтна ситуация на пътя

18 Април 2022 г.

С обвинителен акт на Районна прокуратура - Варна 30-годишният Х.Г. отива на съд за две престъпления - по чл. 131, ал.1, т.12 във връзка с чл. 130, ал.1 и по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 от НК. Мъжът причинил лека телесна повреда на водач на автомобил, с когото влезли в конфликтна ситуация по време на шофиране, и му се  заканил с убийство, като предизвикал основателен страх у потърпевшия.

До тези прояви на обвиняемия се стигнало след възникнала конфликтна ситуация на пътя и леко пътно-транспортно произшествие с материални щети. Докато Х.Г. се движел по бул. „Владислав Варненчик“ в посока към центъра на града, в района на автобусната спирка до ОУ „Иван Рилски“, предимството му било отнето от лек автомобил, който се включил в движението от уширение, предназначено за престой на автобуси. Водачът му пресякъл пътя на управлявания от 30-годишният мъж автомобил и рязко минал пред него. При тази маневра между двете превозни средства настъпило съприкосновение – леко

Вторият водач не преустановил движението си и продължил напред, тъй като трафикът в този участък на пътя бил интензивен. За това си решение той сигнализирал с ръката си обвиняемия да го последва, за да спрат на по-подходящо място, където да уредят въпроса във връзка с произшествието.

След като спрели, обвиняемият слязъл от автомобила си, отишъл до другата кола и започнал да обижда и псува водача й без да бъде провокиран. Освен това обвиняемият го заплашил с думите „ще те убия“ и „тебе жив няма да те оставя“. Мъжът от втория автомобил възприел така отправената към него закана и се уплашил, че тя действително може да бъде изпълнена, тъй като изведнъж, както го обиждал, през отворения прозорец, обвиняемият му нанесъл силен удар с юмрук в областта на лицето и от носа му потекла кръв. След това отворил предната лява врата и продължил да се саморазправя, като започнал да го рита по цялото тяло. Така му нанесъл лека телесна повреда, установена с медицински преглед малко по-късно.

Предстои делото срещу 30-годишния Х.Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до 2 години или с пробация за нанесената лека телесна повреда и с „лишаване от свобода“ до шест години за заканата с убийство.