Девет години „лишаване от свобода“ за мъж, седнал зад волана след употреба на алкохол и причинил смърт при пътен инцидент

15 Април 2022 г.

Окръжна прокуратура – Варна постигна ефективна осъдителна присъда за 50-годишния Т.С., причинил смърт по непредпазливост в пътно – транспортно произшествие, като извършил деянието в пияно състояние. Той бил предаден на съд с обвинителен акт за престъпление по чл.343, ал.3, пр.1, б. „б“, пр.1 във връзка с ал.1, б. „в“ във връзка с чл.342, ал.1 от НК.

Състав на Варненския окръжен съд постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 14 години при общ режим на изтърпяване за подсъдимия. Тъй като делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие, присъдата беше намалена с 1/3 и Т.С. ще бъде лишен от свобода за 9 години. Той няма да има право да управлява МПС в следващите 14 години и следва да заплати всички разходи по делото в размер на 4868, 45 лева.

Инцидентът, за който 50-годишният мъж бе осъден, възникнал на 2 април 2021 година.  Подсъдимият се намирал в село Стожер, обл. Добрич. Той употребил алкохол, качил се в личния си автомобил и потеглил. Шофирал агресивно и с висока скорост из улиците на селото. Полицейски патрул, пристигнал на място, забелязал автомобила на Т.С. и опитал да го спре. Водачът не се подчинил, продължил да шофира с много висока скорост по главния път в посока град Варна. Полицаите го последвали, като се движели на дистанция с цел да не предизвикат ПТП. Подаден бил сигнал до ОД МВР – Варна, на чиято територия навлязъл обвиняемият.

В същия участък от пътя, но в посока към град Добрич, се е движел друг лек автомобил. При приближаването му, обвиняемият без причина рязко навлязъл в лентата му за движение и го ударил. След удара двата автомобила били много деформирани. Пристигналият на място медицинския екип установил, че водачът на втората кола е починал. Т.С. бил изведен от автомобила си и транспортиран до болнично заведение, където бил настанен за лечение.  

От извършената съдебно-медицинска експертиза станало ясно, че причината за смъртта на втория водач била тежката комбинирана травма на гърдите, корема и  крайниците. Констатирана била пряка причинно - следствена връзка между травматичните увреждания, резултат от пътния инцидент, и настъпилия смъртен изход. А от заключението на съдебно – химичната експертиза станало ясно, че към момента на ПТП, обвиняемият бил в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта от 0,89 промила.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.