Ден на отворените врати под мотото „Открито за съдебната власт" и награждаване на победители в конкурс за ученическо есе се проведе днес в Разград

14 Април 2022 г.

На 14 април 2022 г., във връзка с Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите – 16 април, Окръжната и Районната прокуратури в Разград проведоха Ден на отворените врати 2022 година под мотото „Открито за съдебната власт".

На поканата на прокурорите се отзоваха ученици от 8 „а“ клас от ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф" - Разград, с които магистратите беседваха и дискутираха по редица теми. Повечето бяха поставени от самите деца. Сред обсъжданията намериха място въпроси за Конституцията и законите в Република България, съдебна власт и място на Прокуратурата, професията на юриста, гражданите и съдебните институции, престъпленията и наказанията. Учениците си тръгнаха с желание за нови срещи.

В Деня на отворените врати бяха наградени победителите в обявения конкурс за ученическо есе по мисълта на немския философ Имануел Кант: „Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона“. В него се включиха ученици от училища в Разград и Кубрат.

Комисия в състав: прокурор Тихомир Тодоров – административен ръководител на Окръжна прокуратура - Разград, прокурор Зорница Цветкова и прокурор Павлина Узунова от Районната прокуратура в града, макар и трудно отличи победителите.

Първо място бе присъдено на Белослава Върбанова Петкова - ученичка в 11 „б“ клас в ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф" – Разград. Второ място зае Румина Илиева Цонева - ученичка в ПГХТБТ "Мария Кюри" - Разград. А трети се класира Васил Тонев Калчев - ученик в 11 „б“ клас в ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф" - Разград. Те получиха грамоти и предметни награди, които им бяха връчени от заместник – окръжния прокурор Емил Енчев. Прокурорите благодариха на всички участници в конкурса и им пожелаха творчески успехи и светло бъдеще.

Най-добрите творби ще бъдат публикувани на сайта на Окръжна прокуратура – Разград.