Районна прокуратура - Варна приключи работа по шест случая на нелегално преминаване на държавната граница и постигна осъдителни присъди

5 Април 2022 г.

Районна прокуратура - Варна приключи работа по шест бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Те са започнати на 2 април 2022 година, когато са задържани две групи чужди граждани, преминали без разрешение границата на Република България.

Районния съд в града осъди шестимата мъже на по 4 месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Всеки от тях трябва да заплатят и глоба в размер на 100 лева.

Двете групи бяха установени в централната част на Варна и в село Цонево. Задържаните са от мъжки пол на възраст между 22 г. и 33 г., нямат документи за самоличност и по техните твърдения идват от Мароко. Младите мъже не са дали достоверна информация за това къде са преминали българската държавна граница.

Работата по образуваните бързи производства под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Варна приключи в рамките на 72-часовото задържане на чуждите граждани. Одобрените от Варненския и Провадийския районен съд споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.